Julkisten hankintojen ajankohtaisfoorumi 2021

Ilmoittaudu tapahtumaan tästä

Julkisten hankintojen ajankohtaisfoorumi 11.11.2021 – ilmoittautuminen hankinta-alan ykköstapahtumaan on käynnissä!

PTCS:n vuosittainen päätapahtuma kerää jälleen 11.11.2021 Clarion Hotel Helsinkiin kaikki julkisten hankintojen parissa toimivat asiantuntijat, vaikuttajat ja päättäjät. Ilmoittaudu mukaan!

Oikeustapauspaneeli. Rokotehankinnat. Maskikaupat. Hankintavelka. Sopimusmuutokset. Kilpailutusjärjestelmät. Hankintojen kokonaisvolyymi. Toimivat hankinnat. MAO-käsittelyajat. Huippupuhujat. Hankintapioneerit. Keke.

Julkisten hankintojen ajankohtaisfoorumissa 2021 tarkastellaan hankintakentän kiinnostavimpia käänteitä. ”Breaking News”-osuuden lisäksi puimme käytännönläheisesti ajankohtaisia hankintaongelmia, pohdimme hankintastrategian tilaa, ja perinteiseen tapaan raatimme ruotii tietysti myös vuoden kiinnostavimpia oikeustapauksia. Ja paljon muuta! Päivää luotsaamaan saapuu jälleen tuttu juontajamme Keijo Leppänen.

Tänä vuonna sinulla on mahdollisuus saapua paikanpäälle Clarioniin tapaamaan muita hankinta-alan ammattilaisia, kuulemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja ja nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta. Voit myös vaihtoehtoisesti seurata tilaisuutta laadukkaana live-striimauksena. Me PTCS:llä odotamme jo innolla tapahtumaa ja mahdollisimman monia kohtaamisia erikoisen koronavuoden jälkeen! Ilmoittaudu heti mukaan!

Oletko sinäkin hulluna hankintoihin?

Nyt jo 13. kertaa järjestettävässä hankintakentän ykköstapahtumassa kuulet Suomen johtavia julkisten hankintojen asiantuntijoita, saat työhösi uutta perspektiiviä ja tuoreita ideoita. Live-tilaisuudessa pääset tämän lisäksi verkostoitumaan eri puolelta Suomea saapuvien ammattilaisten kesken.

Tilaisuutemme on ehtinyt jo teini-ikään, huikeaa! Monessako Sinä olet ollut mukana? Vai oletko ensikertalainen? Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen!

Esiintyjät

Are Saarinen, Cloudia Oy

toimitusjohtaja

Rain Mutka, Huoltovarmuuskeskus

hallintojohtaja

Timo Rantanen, Valtiokonttori

kehittämispäällikkö

Auli Valli-Lintu, Sosiaali- ja terveysministeriö

hallitusneuvos

Ohjelma

8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi

9.15-9.25 Tilaisuuden avaus 

toimittaja Keijo Leppänen ja toimitusjohtaja Saila Eskola, PTCServices Oy

9.25-10.30 Hankintauutisia – Breaking News

Mitä Cloudia Oy:n yrityskauppa tarkoittaa kilpailutusjärjestelmien kehitykselle Suomessa? 

Meillä on muitakin kilpailutusjärjestelmiä kuin Cloudia, mutta Cloudian rooli Suomen hankintakentällä on ollut valtava. Miten Cloudian toiminta jatkuu yrityskaupan jälkeen? Entä muut kilpailutusjärjestelmät; miten kaikille maksuton Hilma vaikuttaa Cloudian toimintaan? Are on vastaamassa haastattelussa kysymyksiimme.

toimitusjohtaja Are Saarinen, Cloudia Oy

Covid –19 rokotehankinta, EU:n yhteishankintojen supersuoritus ja miten se tehtiin?

Paalupaikalla rokotehankinnan valmistelussa ja toteutuksessa ollut Toni kertoo, miten hankintaprosessi toteutettiin ja mitä siitä on opittavaa. Onko totta, että meinasimme pudota kärryiltä alkumetreillä ja mikä on tilanne nyt?

lääketukkukaupan johtaja Toni Relander, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Maskikauppojen jäljillä

Huoltovarmuuskeskuksen suojainhankinnoista muistetaan alkumetrien vaikeudet. HVK kokosi kuitenkin nopeasti tehokkaan osaajatiimin, joka hankki koronapandemian aikana yli miljardi kappaletta erilaisia suojaimia. Eri alojen ammattilaiset suomalaisyrityksistä, sairaanhoitopiireistä ja kuljetusyhtiöistä tekivät ympäripyöreitä päiviä ja nopeusennätyksiä. Mitä tästä prosessista on opittu ja miten hankintoja nyt toteutetaan?

hallintojohtaja Rain Mutka, Huoltovarmuuskeskus

10.30 – 10:50 tauko 

10:50 – 12.15 Hankintauutisia – Breaking News jatkuu

Hankintavelka – miten se maksetaan? 

Jokainen hankkija tietää, että aina on lisää kilpailutettavaa. Mitä jos käy niin, että kaikesta työstä huolimatta saldo kääntyy punaisen puolelle? Tarkastusraportin mukaan HUS:ssa on vuosina 2019–2021 tunnistettu yhteensä noin 300 säännöstenvastaista hankintaa. Timo tulee kertomaan näkemyksiään siitä, miten tilanne ratkaistaan ja miten vastaavalta voi välttyä.

hankintajohtaja Timo Martelius, HUS

Suuri, suurempi, julkinen hankinta 

Hankintojen kokonaisarvosta on esitetty erilaisia laskelmia ja näkemyksiä. Mikä julkisten hankintojen arvo todellisuudessa on ja miten se on laskettu. Mika avaa meille hankintojen kokonaisvolyymin selvittämisen saloja, ja sitä pystymmekö jatkossa saamaan ajantasaista tietoa hankintojen arvosta?

erikoistutkija Mika Naumanen, VTT

Tiesitkö, että kaikki hankintailmoitukset ovat muuttumassa 2023?

Emme mekään – onneksi Timo tietää. Mistä on kyse? Kyse on tiedolla johtamisesta. Komissio ei pysty nykyisillä välineillä arvioimaan hankintojen kokonaisuutta tai yksittäisiä osa-alueita. Tavoitteena on tehdä parempia työkaluja hankkijoille. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa hankintamaailmassa?

kehittämispäällikkö Timo Rantanen, Valtiokonttori

Onko meillä toimivat hankinnat ja elinvoimainen markkina, joka tuottaa asiakkaiden tarvitsemia palveluita?

Viime vuoden Julkisten hankintojen ajankohtaisfoorumissa käsittelimme sitä, ettei hankintoihin saada tarpeeksi tarjouksia. Miten on – onko strategiatyö edennyt ja toimivatko hankinnat? Miten nykyisiä ongelmia aiotaan ratkaista? Näitä ovat ainakin niin sanotut isot pienhankinnat eli kynnysarvot alittavien hankintojen isot volyymit ja suorahankinnat, joita ei kilpailuteta, sekä julkisen palvelun kilpailu yksityisten kanssa jne. Antti vastaa kysymyksiimme, miten elinvoimaa kasvatetaan ja miksi tämä johtaa parempiin palveluihin loppuasiakkaille.

osastopäällikkö Antti Neimala, Työ- ja elinkeinoministeriö

Oikeudenkäyntien kestot vihdoin lyhentymässä hankinta-asioissa? 

Suomalaisen hankintakentän isoimpia haasteita on sanottu olevan pelko markkinaoikeuteen joutumisesta. Pelon ytimessä ei ole niinkään jutun häviäminen, vaan oikeudenkäynnin rattaisiin joutuminen ikuisiksi ajoiksi ja se, ettei hankintaa tämän vuoksi pystytä lainkaan toteuttamaan. MAO-käsittelyaikojen lyhentäminen on Katan käsittelyssä. Toivomme hyviä uutisia. Onko kafkamaisuus kohta historiaa?

johtava lakimies Katariina Huikko, Kuntaliitto

 

12.15 – 13.15 Lounas

 

13.15 – 14.15 Tunnin verran sopimusten muuttamisesta käytännössä ja teoriassa

Miksei maailman paras sopimus tuota maailman parasta palvelua?

Sopimushan on vain paperia. Ihmisten tekeminen ratkaisee. Usein hankintasopimukset kuitenkin ylittävät budjettinsa eivätkä tulokset vastaa sovittua. Millaisia seurauksia tilaajalle voi aiheutua tilaajan sopimusvelvoitteiden täyttämättä jättämisestä? Merja ja Pilvi ovat osallistuneet kansainväliseen projektiin, jonka yhteydessä he ovat tutkineet sopimusmuutosten lainalaisuuksia. Kuulemme tämän työn tuloksia sekä näkökulmia sopimusten hallintaan hankintalain mukaisesti.

hallituksen puheenjohtaja, OTK Pilvi Takala, PTCServices Oy
asiantuntija, VT Merja Kortesuo, PTCServices Oy

Sote-uudistus ja hankintasopimusten siirtäminen hyvinvointialueille 

Sote-uudistuksessa sote-sopimukset siirtyvät hyvinvointialueille. Mitkä sopimukset siirtyvät, miten niitä voi yhdistellä, mitkä sopimukset ovat mitättömiä tai irtisanottavissa ja mitä voidaan hankkia väliaikaisesti ja miten? Nämä teemat herättävät kysymyksiä kautta maan. Auli kertoo puheenvuorossaan pääkohdat lainsäädännön ratkaisuista, jotka ohjaavat hyvinvointialueiden uutta sopimuskenttää.

hallitusneuvos Auli Valli-Lintu, Sosiaali- ja terveysministeriö

14.15-14.40 tauko 

14.40-16.00 Vuoden kiinnostavimmat oikeustapaukset

Sokerina pohjalla oikeustapauspaneeli, joka on monelle meistä päivän odotetuin ohjelmanumero. Tulemme jälleen kuulemaan raskaan sarjan ammattilaisten napakkaa argumentaatiota vuoden kiinnostavimmista oikeustapauksista

asiantuntija, VT Pauliina Karinkanta, PTCServices Oy
asianajaja Anna Kuusniemi-Laine, Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy
partner Mika Pohjonen, Frontia Oy

16.00- 16.15 Tauko, kuohuviiniä 

16.15-17.00 Päivän päätteeksi: 2020-luku on arvojen vuosikymmen

Elämme upeassa maailmassa, joka tuntuu olevan täynnä koko ajan suurempia ongelmia. Mitä niiden taustalla on? Mistä ne johtuvat ja miten niihin pitäisi suhtautua?  Miten täällä pitäisi elää ja yrittää, jotta turvaisimme hyvinvoinnin ja elintason ja samaan aikaan kaikilla olisi hyvä olla nyt ja tulevaisuudessa? Voisiko ratkaisu piillä syyttelyn sijaan optimismissa?

luova johtaja Saku Tuominen

 17.00-17.10 Yhteenveto

Keke ja Saila vetävät päivän annin yhteen ja kiittävät kaikkia osallistujia.

17.10-19.00 Cocktail-tilaisuus Clarionissa 

 

Tapahtumapaikka

Clarion Hotel Helsinki
Tyynenmerenkatu 2
00220  HELSINKI

Suosittelemme saapumista julkisilla liikennevälineillä, raitiovaunupysäkki ”Huutokonttori” sijaitsee aivan hotellin edessä. Raitiovaunut 7 ja 9 tuovat sinut kätevästi hotellille Rautatieasemalta.

Käytössäsi on maanalainen pysäköintihalli Rokkiparkki noin 450 metrin kävelymatkan päässä hotellilta, osoitteessa Välimerenkatu 12.  Pysäköintiä varten tarvitset EasyPark -sovelluksen. Pysäköinti maksetaan myös tämän sovelluksen kautta. Lue EasyParkista lisää täältä.

Ilmoittautuminen ja osallistumismaksut

Ilmoittautumaan pääset tällä sivulla ”Ilmoittaudu tapahtumaan tästä” -linkistä (punainen palkki sivun ylä- ja alareunassa). Ilmoittautumisen yhteydessä tarvitset laskutustiedot.

Osallistumismaksut:

  • Etäosallistuminen verkossa: 399€ + alv. Ilmoittautuminen päättyy 10.11.2021 klo 8.
  • Live-tilaisuus Clarionissa, sisältää koko päivän seminaariohjelman tarjoiluineen: 499€ + alv. Ilmoittautuminen päättynyt 3.11.2021 klo 14.

Ilmoittautumisen (Live-tilaisuus tai etäosallistuminen) voi perua kuluitta 27.10.2021 mennessä. Tämän jälkeen veloitamme koko osallistumismaksun. Nimenmuutokset voi tehdä tämän jälkeenkin kuluitta, kun ilmoitat niistä  kurssit@ptcs.fi

Voit missä tahansa vaiheessa vaihtaa live-ilmoittautumisen etäosallistumiseksi. Kun ilmoitat vaihdon 27.10.2021 mennessä, muutos huomioidaan osallistumismaksussa.

Jos syksyllä asetetaan rajoituksia tilaisuuksien järjestämiseen, huomioimme nämä asianmukaisesti järjestelyissä. Voimme siirtää tilaisuuden kokonaan etäyhteyksien päähän.

Yhteystiedot

Jos sinulla on kysymyksiä tapahtumaan liittyen, ota yhteyttä:

PTCServices Oy
kurssit@ptcs.fi
Puh. 050 541 8615

Lämpimästi tervetuloa!

PTCS:n hankintapioneerit

Pidätämme oikeuden muutoksiin. Varmistaaksesi, että näet viimeisimmän version tästä sivusta, päivitä selaimen näkymä.

Ilmoittaudu tapahtumaan tästä