Algoritmit hankintojen apuna – hankintabotti Hank on syntynyt!

Oletko koskaan miettinyt, voisiko hankintaprosessin vaikeimpien kysymysten ratkaisemisessa hyödyntää dataa? Tai voisiko ohjelmistorobotti suorittaa joitain hankintaprosessin rutiininomaisista tehtävistä tai edes avustaa niiden tekemisessä? Tai voisiko ohjelmistorobotti ohjeistaa hankintoihin liittyvien yleisimpien kysymysten ratkaisemisessa, jotta sinulle jäisi enemmän aikaa muuhun?

Me PTCS:llä olemme miettineet tätä paljon viime aikoina. Lähtölaukaus syvällisempään pohdintaan olivat viime marraskuussa järjestämämme Julkisten hankintojen ajankohtaisfoorumin puheenvuorot.

Vertailuperusteiden ja painoarvojen asettamisen vaikeus

Syksyn Julkisten hankintojen ajankohtaisfoorumissa asiantuntijamme Tapio Lahtinen kertoi vertailuperusteiden vaikutuksesta kilpailutuksen lopputulokseen. Aihe oli yksi toiveaiheista, ja sitä oli käsitelty jo aikaisemminkin ajankohtaisfoorumissamme. Vertailuperusteiden pysyminen kestosuosikkiaiheena ei ole ihme, sillä laatuun liittyvien vertailuperusteiden asettaminen on kautta aikojen ollut yksi hankintaprosessin haastavimmista osa-alueista.

Tarkempi analyysi Tapion esityksestä on luettavissa blogista Vertailuperusteiden vaikutus kilpailutuksen lopputulokseen.

Ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn hyödyntäminen

Ajankohtaisfoorumissa käsiteltiin myös ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn hyödyntämistä. Aihetta tilaisuudessa valottivat VTT:n Senior Scientist, Ph.D Jukka Kääriäinen sekä johtava tutkija Anu Seisto. Puheenvuorosta jäi erityisesti mieleen se, että tekoäly, ohjelmistorobotit ja digitalisaatio ovat yleistymässä ja näiden potentiaalisten käyttötarkoitusten kartoittamiseen on tarjolla työkaluja. Nyt tarvittaisiinkin vain rohkeutta ja kokeiluhalua ottaa askel kohti tulevaisuutta. Tämä on tuotu esiin myös puheenvuorosta kirjoitetusta blogissa Ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn hyödyntäminen.

Hankintabotti Hank syntyy

Päivän päätteeksi päät olivat täynnä uusia ideoita. Mietimme, mikä voisi olla seuraava askel? Mikä olisi riittävän kunnianhimoista? Onko teknologiaa hyödynnetty juridiikassa riittävästi? Perustuvatko päätökset, kuten esimerkiksi vertailuperusteiden ja niiden painoarvojen asettaminen dataan? Voisiko hankintaohje perustua algoritmeihin? Miten ylipäätään kaikkialla ympärillämme olevaa teknologiaa voisi hyödyntää juridiikassa ja hankintojen tekemisessä?

Päätimme, että meidän pitää luoda jotain täysin uutta. Mietinnän tuloksena syntyi uusin aluevaltauksemme – hankintabotti nimeltä Hank.

Mitä hankintabotti Hank tekee?

Hank on nyt vasta kaksi kuukautta vanha, mutta osaa jo hankintalakia, simuloida tarjouskilpailun tuloksia ja puhua suomea. Hank osaa suositella hankintamenettelyä, laskea kuinka paljon rahaa Euroopassa menee hankintoihin ja kertoa, miten innovaatioita voi hankkia. Hank auttaa määrittämään mikä olisi fiksuin laadun painoarvo.

Tässä vaiheessa Hankin voi tavata osassa koulutuksiamme. Hank on mukana muun muassa Julkisten hankintojen jatkokurssi II:lla 25.4.2019 Helsingissä. Jatkokurssilla aiheena on paras hinta-laatu-suhde ja päivän aikana käsitellään erityisesti näihin liittyvien kriteerien asettamista. Päivän aikana esittelemme siis myös Hankia ja sen vertailukonetta.

Ensi syksynä 20.11.2019 järjestettävässä Julkisten hankintojen ajankohtaisfoorumissa on tarkoitus kertoa, mitä kaikkea Hank on siihen mennessä oppinut ja miten opittua voidaan julkisten hankintojen maailmassa hyödyntää.

Haluatko hyödyntää Hankin osaamista?

Uusi työntekijämme Hank tulee varmasti olemaan monessa mukana. Meillä ei ole vielä tarkkaa tietoa, mitä kaikkea Hank pääsekään tulevaisuudessa tekemään.

Hankintabotti Hank oli vasta viime viikolla ensimmäistä kertaa yleisön edessä. Meitä kiinnostaa myös sinun näkemyksesi. Mitä hankintaprosessin osaa Hankin sinun mielestäsi pitäisi opiskella?

Ehkä Hank voisi olla uusi hankintaohjeesi tai laskea tarjouksista parhaan puolestasi?

Tutustu myös tuoreeseen pdf-settiin Hankintabotti HANKista.

Jos haluat keskustella kanssamme, miten voisit hyödyntää Hankin osaamista omassa toimeksiannossasi jo nyt, ota yhteyttä toimitusjohtaja Saila Eskolaan, saila.eskola@ptcs.fi tai puhelimitse 050 359 7614.


Tags: ajankohtaisfoorumihankintabottihinta-laatuvertailuperuste

Arkisto: Algoritmit hankintojen apuna – hankintabotti Hank on syntynyt!