Hankintadirektiivin uudistaminen etenee

Kilpailutussäännöt uusiksi vuonna 2013?

Huom! – katso ajantasaiset päivitykset aiheesta Hankintadirektiivien uudistus – sivultamme

 

Aikataulu hieman myöhässä

Hankintadirektiivien uudistus piti alun perin hyväksyä tämän vuoden 2012 lopussa. Parlamentin täysistunto äänestää direktiivin hyväksymisestä vuoden 2013 keväällä alustavan tiedon mukaan. Aikataulu on siis lykkääntymässä jonkin verran. Hyväksynnän jälkeen jäsenmailla on n. puolitoista vuotta aikaa saattaa hankintadirektiivi voimaan kansallisessa lainsäädännössä.

Hankintadirektiivien sisältöön vaikuttavat: komissio, neuvosto, parlamentti

Komissio antoi 21.11.2011 alkuperäisen ehdotuksen uudeksi hankintadirektiiviksi. Uusia direktiivejä on tulossa kolme: klassinen ja erityisalojen direktiivi sekä uutena konsessio-direktiivi.

Neuvostossa asiaa käsiteltiin viime viikolla. Tästä neuvoston asiakirjoihin linkedin Julkiset hankinnat -foorumin sivumme kautta, jossa muutoksia voi myös kommentoida. Neuvosto on ehdottanut lukuisia muutoksia hankintadirektiivin sisältöön. Mm. hankintapassi ja valvontaviranomainen on poistettu. Myös ns. sote-hankintojen EU-kynnysarvoa on ehdotuksessa nostettu 500.000 eurosta 750.000 euroon ja tämä ns. uusi B-lista on kasvanut alkuperäisestä versiosta huomattavasti.

Parlamentissa on tehty luonnokseen n. 1600 muutosehdotusta. Asiaa hoitaa Internal Market and Consumer Protection -komitea eli IMCO, jossa äänestetään hankintadirektiivistä 18.12.2012. Muutosehdotuksia hankintadirektiiviin voi tutkia  IMCO:n sivuilta täältä.  Direktiiviuudistusta vetää IMCO:ssa belgialainen MEP Marc Tarabella.

Lisätietoja hankintadirektiiviuudistuksesta

Sekä neuvoston että parlamentin sivuilta on mahdollista seurata keskusteluja nettivideona: tästä linkistä IMCO:n istuntoon, jossa käsiteltiin muutosehdotuksia hankintadirektiiviin Committee meeting -15:09 / 17:42 – 28-11-2012. Videon katsominen on myös oiva keino nähdä palanen EU-päätöksenteon todellisuutta. Keskustelua voi seurata tulkattuna suomeksi.

Oheiselta sivulta löytyy yksityiskohtainen kuvaus ja alareunasta myös kaavio siitä, miten lainsäädännön valmistelu ja päätöksenteko etenee. Tästä Euroopan Unionin sivulle, jossa alareunan videossa asia on kiteytetty n. kolmen minuutin esitykseen.

Ohessa myös sivuiltamme löytyvät blogit ja muut lisätiedot:

 

Pilvi Takala p. 040-5240522


Arkisto: Hankintadirektiivin uudistaminen etenee