Kumppanuus julkisissa hankinnoissa – usko onnistumiseen

Asiantuntija Sanna Kronström puhui PTCS:n Ajankohtaisfoorumissa 15.11.2018 yhdestä minunkin lempiaiheestani eli kumppanuudesta julkisissa hankinnoissa.

Kumppanuudesta puhutaan paljon, mutta mitä se oikeastaan on? Joskus se osakseen ihan turhaa hifistelyä ja sanahelinää. Kumppanuudessa on kysymys vuorovaikutuksen tukemisesta ja yhdessä tekemisestä. Ei sen vähempää, eikä sen enempää.

Kumppanuutta rakennetaan määrätietoisesti pienillä teoilla. Kumppanuuden rakentaminen alkaa ajattelemalla strategisesti: Millaisissa hankinnoissa kumppanuuteen panostaminen toisi lisäarvoa? Missä tarvitaan erityisesti uskollisuutta myötä- ja vastoinkäymisissä?

Kilpailutusvaihe on tärkeä osa onnistunutta kumppanuutta. Usein itse kilpailutus halutaan viedä läpi mahdollisimman nopeasti ja huomaamattomasti, jotta päästään niihin ”Oikeisiin Töihin”. Tämä on erittäin nurinkurinen ajattelumalli, koska nimenomaan kilpailutuksella – ehkäpä muutaman kuukauden kestävällä – varmistetaan se, että seuraaviksi useiksi vuosiksi saadaan paras kumppani.

Kilpailutusvaiheessa esimerkiksi vertailuperusteilla voidaan tukea kumppanuutta. Henkilöstön osaamisen ja kokemuksen arvioinnissa voidaan painottaa vaikkapa henkilöstön halua toimia avoimesti ja yhteistyössä muiden kanssa, jolloin tarjoajat voivat jo tarjousvaiheessa nimetä tarjouksessaan henkilöitä, jotka ovat avoimia yhteistyölle. Kumppanuutta ja vuorovaikutusta voidaan tukea myös sopimuksella, jossa mietitään ehkäpä perinteisistä sopimuksista poiketen riskien ja hyötyjen jako uusiksi sekä lisätään mahdollisuus bonuksiin ja sanktioihin.

Mutta Sanna tiivisti tämän kaiken hienosti kuuteen sanaan:

”Rakenna kumppanuutta. Tue yhteistyötä. Usko onnistumiseen.”

Varatuomari Merja Kortesuo työskentelee PTCS:llä asiantuntijana.


Tags: kumppanuusonnistunut kilpailutusyhteistyö

Arkisto: Kumppanuus julkisissa hankinnoissa – usko onnistumiseen