Monessa kunnassa edessä sote-kiinteistöjen yhtiöittäminen 

Monessa Suomen kunnassa mietitään tällä hetkellä, mitä tehdä sote-uudistuksen myötä hyvinvointialueille vuokratuille perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen toimitiloille. Pohdintaa tehdään yhtä lailla myös hyvinvointialueilla siitä, miten alueilla tullaan jatkossa järjestämään toimitilat palveluntuotantoa varten.  

Kuntien ja kuntayhtymien omistamat sosiaali- ja terveydenhuollon toimitilat on vuokrattu erillisellä vuokra-asetuksella hyvinvointialueille vuoden 2025 loppuun saakka. Vuokrausta voidaan jatkaa tämän jälkeen vielä yhden vuoden ajan. Tämä merkitsee, että vuoden 2026 alusta tai viimeistään 2027 alusta kuntien on yhtiöitettävä sote-kiinteistöjen vuokraustoiminta, mikäli ne haluavat jatkaa tilojen vuokraamista hyvinvointialueille tai yksityisille toimijoille. Yhtiöittämisvelvollisuus koskee tilanteita, joissa vuokraustoimintaa harjoitetaan kilpailutilanteessa kuntalain tarkoittamalla tavalla. 

Sote-kiinteistöjen yhtiöittämisvelvoite on merkittävä muutos, joka vaatii kuntien ja hyvinvointialueiden tiivistä yhteistyötä ja huolellista suunnittelua. On tärkeää, että kaikki osapuolet ymmärtävät yhtiöittämisen vaikutukset ja valmistautuvat siihen hyvissä ajoin. Näin voidaan varmistaa, että kiinteistöjen hallinta ja vuokraustoiminta jatkuvat sujuvasti ja tehokkaasti myös tulevaisuudessa. 

Kunnissa on mahdollisimman hyvissä ajoin syytä ryhtyä miettimään ratkaisuja seuraaviin kysymyksiin:   

  • Mitä tehdä tyhjiksi jääville tiloille?  
  • Miten hyvinvointialueen kanssa pystytään neuvottelemaan vuokrasopimuksen ehdoista kunnan etujen mukaisesti?  
  • Miten mahdollisissa sotekiinteistöjen myyntitilanteissa huomioidaan valtiontukisäännökset ja joudutaanko mahdollisesti soveltamaan myös hankintalakia? 
  • Jos kunta jatkaa toimitilojen vuokraamista, toiminta on kuntalain perusteella yhtiöitettävä 2026 alusta tai jos hyvinvointialue ottaa käyttöön vuoden mittaisen jatkoajan vuokrasopimukseen, 2027 vuoden alusta. Miten yhtiöittäminen toteutetaan käytännössä?  
  • Miten laaditaan taloudelliset laskelmat ja vaikutukset omaisuuden siirrosta sekä kunnalle että kiinteistöyhtiölle (kiinteistöyhtiöiden talouden mallinnus, pääomarakenne ja käyttöpääoma)? 
  • Mitkä ovat veroseuraamukset ja veron määräytymisen perusteet ja edellytykset verovapaalle järjestelylle? 
  • Miten kiinteistövarallisuus siirretään kiinteistöyhtiölle ja miten omaisuus arvostetaan?  
  • Jätetäänkö maapohja kunnan omistukseen ja jos, niin millaisille ehdoilla maa vuokrataan kiinteistöyhtiölle? 

Yhtiöittämisvelvollisuuden toteuttaminen onkin laaja kokonaisuus, johon liittyy runsaasti oikeudellisia kysymyksiä. Siksi on tärkeää, että yhtiöittämisen toteuttamisprosessille varataan kunnassa resursseja. 

PTCServices Oy:n asiantuntijat avustavat yhtiöittämiseen liittyvissä kysymyksissä 

Asiantuntijamme tarjoavat kattavaa neuvontaa ja tukea kaikissa yhtiöittämiseen liittyvissä kysymyksissä. Olipa kyseessä sitten yhtiöittämisprosessin suunnittelu tai toteuttaminen, sopimusten laatiminen tai verotuksellisten kysymysten selvittäminen, asiantuntijamme ovat valmiina auttamaan. Asiantuntijamme ovat tarvittaessa kuntasi tukena koko yhtiöittämisprosessin ajan, ja työskentelevät tiiviissä yhteistyössä kanssasi varmistaakseen, että yhtiöittämisprosessi sujuu mahdollisimman joustavasti ja tehokkaasti. 

Ota yhteyttä, niin autamme!

Toimitusjohtaja Pauliina Karinkanta

pauliina.karinkanta@ptcs.fi