Sähköinen huutokauppa tuo 15 % säästöt

Sähköistä huutokauppaa käytetään liian harvoin julkisissa tarjouskilpailuissa. Sen avulla voidaan saavuttaa huomattaviakin etuja ja säästöjä. Tutkimusten mukaan sähköisellä huutokaupalla saavutetaan 5-30 % säästöt

Säästöt eivät ole vain teoreettisia. PTCS:n on toteuttanut huutokauppoja, joissa yksittäisiä tuotteita koskevat säästöt ovat parhaimmillaan olleet 30 % tai jopa 40 % nykyhinnoista.  Asiantuntija-arviomme on, että keskimäärin sähköistä huutokauppaa hyödyntämällä saavutetaan julkisissa hankinnoissa 15 % säästö suhteessa nykyhintoihin.

Tulokset eivät ole yllättäviä.

Taloustieteilijöiden mukaan huutokauppa on perinteistä ”suljetun kuoren” menettelyä tehokkaampi kilpailutusmalli. Perinteisellä suljetun kuoren menettelyllä tarkoitetaan tilannetta, jossa tarjoukset jätetään ”sokkona” tietämättä omaa sijoitusta tarjouskilpailussa.

Sähköisiä huutokauppoja tehdään Suomessa hämmästyttävän vähän, vaikka huutokauppa on todistetusti tehokas menettely. Sen käyttöönottoa tulisi arvioida suurimmassa osassa hankintoja.

Perinteinen hankintamalli sopii lähtökohtaisesti vain tilanteisiin, jossa on paljon riskiä vältteleviä pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Muissa hankinnoissa olisi suositeltavaa arvioida huutokaupan käyttöönoton edellytyksiä. Sähköisen huutokaupan edellytyksiä arvioitaessa on syytä kiinnittää huomiota kilpailutilanteen arviointiin, kilpailutettavan tuotteen yksiselitteiseen rajaamiseen sekä huutokauppasääntöjen määrittämiseen.

Moni yllättyy, kun kuulee, että sähköisen huutokaupan ei tarvitse olla hintakisa. Hinnan sijasta kisaa voidaan käydä laadullisista tekijöistä, kuten palveluvaste tai toimitusaika.

Dynaamisen tarjouskilpailu sopii myös selkeärajaisiin ja tuotteistettuihin palveluhankintoihin.  Asiantuntijamme ovat luoneet palveluhankintoihin ”dynaamisen tarjouskilpailun” prosessin, jonka ytimessä on huutokaupan hyödyntäminen osana tarjouskilpailua.

Tekstin on koostanut Jussi Pyykkönen ja Lassi Mäkinen

Kiinnostuitko?

PTCS tarjoaa sekä avoimia että juuri sinun organisaatiollesi räätälöityjä koulutuksia

  • Mikäli organisaatiossasi on useampia henkilöitä, jotka hyötyisivät koulutuksesta, suosittelemme tilauskoulutusta sähköisestä huutokaupasta. Koulutuksessa jokainen osallistuja pääsee kokeilemaan Cloudian sähköisen huutokauppaa käytännössä. Koulutuksessa saat vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Miten hankinnan kohde vaikuttaa sähköiseen huutokauppaan? Mitä reunaehtoja hankintalaki asettaa sähköisen huutokaupan käyttämiselle? Miten sähköisen huutokaupan sisäiset säännöt on fiksuinta asettaa?  Miten huutokauppaan voi vaikuttaa erilaisilla teknisillä toiminnoilla? Entä, miten tämä näkyy hankinnan lopputuloksessa?
  • Mikäli organisaatiossasi on yksittäisiä henkilöitä, jotka hyötyisivät koulutuksesta, suosittelemme osallistumista webinaariimme: Webinaari: Sähköinen huutokauppa julkisissa hankinnoissa, 3.10.2024 klo 9-12 – PTCServices
  • PTCS:n huutokauppaan erikoistuneet asiantuntijat auttavat mielellään hankintasi tehostamisessa. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!