Ranskalaisia huutokauppoja!
Kirjoitus on laadittu yhteistyössä PTCS:n asiakkaan kanssa
Ranskalainen urakka ja sen hyödyt
Ranskalainen urakka, joka tunnetaan myös nimellä käänteinen kilpailutus, on kilpailutusmenetelmä, joka sai alkunsa Ranskassa 1800-luvun lopulla. Menetelmässä asetetaan kiinteä hinta määritetylle työlle, ja tilaaja valitsee parhaan tarjouksen laadun perusteella.
Ranskalaista urakkaa käytetään Suomessa verrattain vähän, vaikka sen hyödyt ovat ilmeisiä tilanteessa, jossa
- halutaan markkinoilta parasta ratkaisua
- laatuerot ovat objektiivisesti mitattavia
- hankkeen budjetti on rajattu
Sähköinen huutokauppa – tutkitusti tehokas
Toinen kilpailutustapa, jota käytetään liian harvoin, on sähköinen huutokauppa. Tämä on yllättävää, koska sähköinen huutokauppa on tutkitusti tehokas menettelytapa. Myös käytäntö osoittaa hyödyt. Esimerkiksi PTCServices Oy on toteuttanut lukuisia huutokauppoja, joissa saavutetaan keskimäärin n. 15 % säästöt suhteessa nykyhintoihin.
Moni yllättyy, kun kuulee, että sähköisen huutokaupan ei tarvitse olla hintakisa. Hinnan sijasta kisaa voidaan käydä laadullisista tekijöistä. Helsingin kaupunki on toteuttanut mm. kaupunkiteknisten tuotteiden sekä tekonurmipinnoitteiden hankinnoissa sähköistä huutokauppaa, jossa hinnan lisäksi on huudettu laatua paremmaksi. Huutokaupan laatutekijöinä on käytetty mm. toimitus- ja takuuaikoja, tuotteiden energiatehokkuutta ja palvelutasoon liittyvät laatutekijöitä.
Ranskalainen huutokauppa – pourquoi pas!
Huutokauppa on tehokas toimintamalli parhaan mahdollisen tarjouksen saamiseksi. Sitä kannattaisi hyödyntää myös silloin, kun kyseessä on käänteinen kilpailutus eli ranskalainen urakka. Tarjouskilpailun voittaja voisi olla se, joka huutaa korkeimman laadun ja sitoutuu sen mukaiseen toteutukseen.
Käytännössä kyse olisi siis ranskalaisesta huutokaupasta (eli ranskalaisen urakan ja sähköisen huutokaupan yhdistelmästä). Mitä esittämämme ”ranskalainen huutokauppa” käytännössä tarkoittaa?
- Hankinnalle asetetaan kiinteä hinta
- Laatukriteeriksi asetetaan mitattavissa olevia tekijöitä (kuten vähimmäistason ylittävä takuuaika, toimitusaika tai palveluvaste)
- Pyydetään alustavat tarjoukset laadusta
- Siirrytään huutokauppaan, jossa tarjousta voi parantaa suhteessa toisiin tarjouksiin
- Parhaan laadun tarjonnut voittaa, silloin kun kukaan ei enää paranna tarjoustaan
Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan!
Tekstin ovat kirjoittaneet osakas Jussi Pyykkönen PTCServices Oy:stä ja yksikön päällikkö Jarmo Yrttiaho Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimialan hankintapalveluista.