Työllisyyspalvelut siirtyvät kuntiin – Mitä muutos tarkoittaa hankintayksiköiden näkökulmasta?
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille ja kuntien muodostamille yhteistoiminta-alueille 1.1.2025. Työllisyysalueita tulee olemaan yhteensä 45.
Vaikuttavuus tulee näkymään kuntien toteuttamissa työllisyyspalveluiden hankinnoissa aiempaa enemmän. Kunnilla on selkeä intressi kustannusvaikuttavien palveluiden toteuttamiseen ja laajentuvan tietopohjan myötä myös mahdollisuus siihen. TE-uudistuksen myötä palvelut tulevat lähemmäksi asiakastarvetta, koska työllisyys, koulutus sekä elinkeinopalvelut ovat saman katon alla.
Mitä te-uudistus tulee vaikuttamaan kuntien hankintatoimiin?
- Suurin osa kunnille siirtyvistä hankintasopimuksista tullaan korvaamaan uusilla hankintamalleilla, koska nykyisissä sopimuksissa ei ole huomioitu kuntien strategisia tavoitteita eikä kuntataloutta riittävällä tavalla.
- Työllisyyspalvelun tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan vaikuttavuusperusteisia sopimuksia, joissa yhdistyvät työllisyyden, koulutuksen sekä työvoiman tarpeen näkökulma.
- Uusien tulosperusteisien hankintamallien valmistelussa ei voi viivytellä, koska kuntiin kohdistuu voimakasta taloudellista painetta. Monen kunnan etuusvastuut kaksinkertaistuvat vuoden alusta, joten työllisyyden vaikuttavalla hoitamisella on yhä suurempi merkitys.
Vinkkejä kuntien hankintojen ammattilaisille
- Suurin osa työllisyyspalveluiden hankinnoista on liitteen E mukaisia hankintoja. Käytännössä tämä mahdollistaa sen, että hankintayksikkö voi kehittää työllisyyspalveluhankintoihinsa ns. oman hankintamenettelyn, joka täyttää hankintalain periaatteet ja vaatimukset.
- Käytännössä kaikki hyvinvointialueet ovat kilpailuttaneet erilaisia dynaamisia toimittajarekistereitä, joista kannattaa ottaa oppia. On hyvä kuitenkin muistaa, että jokainen hankintakokonaisuus on syytä suunnitella palvelujen tarpeen ja tavoitteiden kautta sekä työllisyyspalveluiden markkinarakenne huomioiden.
- Osa kunnista (esim. Lahden kaupunki) on jo kilpailuttanut työllisyyspalveluihinsa täysin uuden hankintakokonaisuuden (dynaaminen toimittajarekisteri), jossa hankintojen tulosperusteisuus on keskeisessä roolissa.
Tekstin on koostanut Jussi Pyykkönen. Jos haluta lisätietoja työllisyyspalveluihin tulossa olevista muutoksista, voit olla yhteydessä Jussiin tai lähetä viesti info@ptcs.fi tai täytä yhteydenottolomake.