Sote-uudistus tulee. Oletko valmis?
Sote-uudistus on ollut tapetilla jo pitkään. Niin pitkään, että aiheeseen ehti kenties jo hiukan leipääntyä. Nyt on kuitenkin täysi tohina päällä ja kentällä kuulee usein kysymyksen ”Sote-uudistus tulee. Olemmeko valmiita?”
Aikataulu on totta toisiaan niin tiukka, että hirvittää ja tuskin kukaan uskaltaa vastata kysymykseen myöntävästi. Valmisteluja on toki tehty, mutta käytännössä aikaa seuraavien vaiheiden toteuttamiseen on enää kovin vähän ja paljon avoimia kysymyksiä on ilmassa. Mitä nyt siis on tapahtumassa? Millä aikataululla? Mitä tämä käytännön tekemisen osalta tarkoittaa?
Sote-uudistus ja käynnistämisvaihe
Viime kesänä eduskunta hyväksyi uudistuksen ns. runkolait. Nämä 1.7.2021 voimaan tulleet runkolait antavat pohjan hallintorakenteen uudistamiselle sekä perustettavien hyvinvointialueiden muodostamiselle. Käytännössä kyse tässä vaiheessa on ns. käynnistämisvaiheen rakentamisesta. Substanssilainsäädännön eli ns. sisältölakien, kuten terveyden- ja sosiaalihuoltolain uudistaminen aloitetaan vasta myöhemmin.
Lainsäädäntöpaketin keskiössä on voimaanpanolaki, jossa määritellään tapa ja aikataulu sote-rakenteen toteuttamiselle.
Kuten yllä olevasta kuvasta nähdään, on sote-uudistuksen aikataulu erittäin tiukka:
- Juuri nyt kunnissa tehdään kiireesti selvityksiä siirtyvistä sopimuksista ja omaisuuseristä. Määräaika näiden selvitysten tekemiselle on 28.2.2022.
- Ennen aluevaltuustojen valitsemista alueellista valmistelua ohjaa väliaikaishallinto (VATE).
- Hyvinvointialuevaalit järjestetään 23.1.2022.
- Aluevaltuustot aloittavat 1.3.2022.
- Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023, jolloin sote- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille.
Hyvinvointialueille jää tänä vuonna vain 10 kuukauden siirtymä- ja valmisteluaika. Hyvinvointialueella on oltava muun muassa oma hallintosääntönsä, jossa määritellään johtamisjärjestelmä, toimielin- ja viranhaltijarakenne sekä niiden väliset toimivalta- ja vastuualueet. Kaikilla alueilla on myös tässä ajassa saatava valmiiksi palvelustrategia ja budjetti sekä henkilöstön ja sopimusten siirrot. Aikataulu on siis todellakin äärimmäisen kireä – ja tehtävää on valtavan paljon.
Pidemmällä tähtäimellä tarkasteltuna ratkaisevassa roolissa sote-uudistuksen onnistumisen kannalta tulee olemaan se, miten hyvinvointialueet tulevat soveltamaan uutta sote-lainsäädäntöä. Kriittistä on myös saada uutta teknologiaa ja kaikkien toimijoiden resursseja ja osaamista hyödyntämällä uudistettua niin hallintorakenteet kuin palveluprosessit ja toimintamallitkin.
Uudistukseen liittyy paljon vaikeita asioita ja avoimia kysymyksiä. Päätimmekin lähteä pureksimaan elefanin kokoista sote-uudistusta pala palalta. Tämä blogi on ensimmäinen palanen isommasta blogikokonaisuudesta, jossa ruodimme muun muassa seuraavia aiheita:
• kunnilta hyvinvointialueille siirtyvät omaisuuserät
• hyvinvointialueelle siirtyvät sopimukset ja niiden muuttaminen
• palvelujen järjestäminen ja hankkiminen siirtymä- ja valmisteluaikana
• sote-palvelujen kilpailuttaminen.
PTCSUutiskirjeemme tilaajat saavat kuukausittain uutiskoosteen, jossa on infoa myös sote-uudistukseen liittyvistä blogeistamme. Jos et ole vielä uutiskirjeemme tilaaja, voit tilata sen täyttämällä tilauslomakkeen. Samalla voit halutessasi tilata myös Koulutusuutiset, josta saat tietoa tulevista koulutuksistamme.
Kaikki ajankohtaiset julkisten hankintojen koutuksemme löydät koulutuskalenteristamme.
Blogin on kirjoittanut PTCS:n toimitusjohtaja Saila Eskola.
Tarvitsetko apua sote-uudistuksen toteuttamiseen liittyvissä asioissa?
PTCS:llä on vankkaa kokemusta sote-hankintojen kilpailutuksista (mukaan lukien tavarahankinnat ja ICT). Lisäksi olemme laatineet useita selvityksiä ja ohjeita sote-uudistuksen toteuttamiseen liittyen, kuten sopimuskartoitukset, sopimusten muuttamiset ja suorahankinnat. Jos tarvitset apua tai vaikkapa lisäresursseja, laita viestiä info@ptcs.fi.