Naton julkiset hankinnat tarjoajien näkökulmasta
Suomen jäsenyys Pohjois-Atlantin liitossa (Nato) avaa runsaasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia kotimaisille yrityksille ja vientiteollisuudelle – myös julkisten hankintojen saralla.
Naton yhteenlaskettu vuosibudjetti on noin 3,3 miljardia euroa, jolla hankkii monenlaisia tavaroita ja palveluita, aina erilaisista ajoneuvoista, varaosista ja komponenteista muonituspalveluihin ja sadevaatteisiin. Nato-hankintojen perusperiaatteet – tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu, avoimuus ja kilpailullisuus – ovat sinänsä samat kuin muissakin julkisissa hankinnoissa, mutta Naton luonne transatlanttisena puolustusliittona tuo hankintamenettelyihin omat erityispiirteensä.
Mistä Naton julkisia hankintoja koskevia tarjouskilpailuja voi etsiä? Onko Naton tarjouskilpailuihin ylipäätään mahdollista päästä mukaan? Mitä tarjoajan on syytä tietää, ennen osallistumispäätöstä ja tarjouksen tekemistä?
Natossa on useita ostajatahoja
Naton hankintoja ei ole keskitetty yhteen organisaatioon tai virastoon, vaan useat eri alojen ostajatahot tekevät hankintoja Naton puolesta. Keskeisimmät hankintoja tekevät organisaatiot ovat Naton logistiikka- ja hankintavirasto NSPA (Nato Support and Procurement Agency) sekä Naton tietojärjestelmävirasto NCIA (Nato Communications and Information Agency). Omista puolustusmateriaalihankinnoistaan vastaa kukin jäsenvaltio itse.
Naton logistiikka- ja hankintavirastoa (NSPA) voidaan verrata yhteishankintayksikköön, vaikka se ei sellainen termin varsinaisessa merkityksessä olekaan. NSPA:n tehtävänä on avustaa Naton jäsenvaltioita, kumppanivaltioita ja muita organisaatioita hankintoihin, logistiikkaan ja huoltoon liittyvissä tehtävissä. Sen tarjoamiin palveluihin sisältyy muun muassa jäsenvaltioiden yhteisten puolustusmateriaalihankintojen koordinointi sekä elinkaarihallinta. Tutustu tarkemmin NSPA:n kilpailutuksiin.
Naton tietojärjestelmävirasto (NCIA) on puolestaan keskittynyt kehittämään, tukemaan ja tekemään hankintoja niin sanotuille C4ISR-toiminnoille (Command, Control, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Services). NCIA muun muassa hankkii Natolle ja sen jäsenvaltioille erilaisia ICT- ja teknologiaratkaisuja. Viraston hankintailmoitukset, tarjouspyynnöt sekä muut ilmoitukset julkaistaan kootusti NCIA:n sivuilla.
Hankintamenettelyt ja -säännöt vaihtelevat
Natolla ei ole omaa hankintalakia, vaan sen hankintoihin sovelletaan useita erilaisia hankintasääntöjä ja -menettelyitä. Se, mitä sääntöjä kilpailutuksissa kulloinkin noudatetaan, vaihtelee muun muassa ostajan, hankinnan kohteen arvon ja rahoituslähteen mukaan.
Tarjouskilpailuissa noudatetaan pääsääntöisesti International Competitive Bidding (ICB)-sääntöjä. ICB-menettelyssä hankintasopimus tehdään ”most economical”-periaatteella eli käytännössä halvimman hinnan perusteella. Erityisen vaativissa hankinnoissa voidaan noudattaa myös Best Value (BV)-sääntöjä, jolloin hankintasopimus tehdään hinnan, laadun ja mahdollisten muiden tekijöiden perusteella.
Tyypillisesti tarjouskilpailuun osallistumisen edellytyksenä on, että yritys on sijoittautunut johonkin Naton jäsenmaahan. Tästä syystä hankintasopimukseen sovellettava laki on yleensä ulkomainen. Myös mahdollisten riita-asioiden ratkaisut voivat poiketa kotimaisesti käytännöstä.
Koska Naton tarjouskilpailut ovat luonnollisesti erittäin monimutkaisia ja resursseja vaativia, on pk-yritysten lähes mahdotonta mukaan tarjouskilpailuihin. Kilpailutuksiin mukaan haluavien tarjoajien on kuitenkin mahdollista osallistua kisoihin myös alihankkijana tai osana ryhmittymää (allianssi). Myös erikoistuminen vaikkapa umpihankisuksiin voi olla avain menestykseen kuten huhtikuussa 2023 julkaistusta uutisesta käy ilmi.
Vinkkimme Naton tarjouskilpailuihin osallistumista suunnitteleville
- Tee taustatyöt huolella. – Perehdy Naton organisaatiorakenteeseen ja kunkin ostajatahon toimintaan ja tarpeisiin. Teollisuuspoliittinen päätöksenteko tapahtuu Naton siviilirakenteissa, joten erityisesti siviiliorganisaatioiden tuntemus on tärkeää.
- Rekisteröidy toimittajarekistereihin ja hankintaportaaleihin.
- Hanki NCAGE-tunnus.
- Seuraa aktiivisesti hankintaportaaleja sekä sivuja, joissa organisaatiot julkaisevat ilmoituksia.
- Hanki soveltuvuustodistus (DoE, Declaration of Eligibility) Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta. DoE-soveltuvuustodistuksella ehdokasyritys todistaa, että sillä on riittävät tekniset, ammatilliset ja taloudelliset voimavarat hankintasopimuksen toteuttamiseksi. Monissa hankintasäännöissä todistuksen esittäminen on kynnysehtona varsinaisen tarjouspyynnön saamiseksi. Pääsääntöisesti DoE-soveltuvuustodistus on pyydettävä erikseen jokaista yksittäistä hankintamenettelyä varten.
- Toimi kuten muissakin kisoissa – tutustu huolellisesti hankintailmoitukseen ja tarjouspyyntöön, tarjoa vain sitä, mitä pyydetään ja lähetä tarjouksesi ajoissa.
- Osallistu Naton järjestämiin industry days -tapahtumiin, erilaisiin seminaareihin ja messuille, joissa on mahdollisuus verkostoitumiseen. Suomessa esimerkiksi Puolustus- ja ilmailuteollisuus PIA ry järjestää myös Nato-aiheisia infotilaisuuksia jäsenyrityksilleen.
Tekstin ovat koonneet PTCS:n asiantuntija Tapio Lahtinen ja juristiharjoittelija Vilma Swahne.
PTCServices Oy avustaa sekä tarjoajia että julkisen sektorin organisaatioita kaikissa hankintoihin liittyvissä kysymyksissä
PTCS avustaa yrityksiä myös Nato hankinnoissa. Tutustu tarkemmin puolustus- ja turvallisuus hankintoihin liittyviin palveluihimme. Voit pyytää lisätietoja Tapio Lahtinen.
Teemaa käsitellään 7.11.2024 PTCS:n järjestämässä Julkisten hankintojen ajankohtaisfoorumissa. Hankinta-alan ykköstapahtuman live-paikat on jo loppuunmyyty, mutta voit ilmoittautua seuraamaan laadukasta striimausta tapahtumasta etäosallistujana.