Hankintalakityöryhmältä muutosehdotuksia erityisalojen hankintalakiin

Hankintalain uudistamishankkeen työryhmä esittää muutoksia erityisalojen hankintalakiin osana hankintalainsäädännön uudistamistyötä. Muutokset ovat osin samoja kuin hankintalakiin esitetyt. Minkälaisia muutoksia erityisalojen hankintalakiin on suunnitteilla ja mihin niillä tähdätään?  

Tavoitteena kestävämmät hankinnat

Lakiin tehtävien muutosten tavoitteena on varmistaa myös ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävien hankintojen tekeminen. Näihin tavoitteisiin pyritään pääsemään asettamalla esimerkiksi tuotteiden kestävyyteen, kierrätettävyyteen, uudelleenkäyttömahdollisuuksiin tai hiili- ja ympäristöjalanjäljen huomioimiseen liittyviä vaatimuksia. Lisäksi hankintayksikkö voi esimerkiksi asettaa hankinnan kohteelle käyttäjien tarpeet ja esteettömyyden nykyistä paremmin huomioivia kriteereitä.  

Suunnitelmallisuuteen kannustaminen

Hankintayksikköjä kannustettaisiin jatkossa panostamaan hankintojen tarkempaan suunnitteluun, jotta hankintojen laatua, kustannustehokkuutta ja kilpailuolosuhteiden hyödyntämistä koskevat tavoitteet toteutuisivat aiempaa paremmin.

Pyrkimys lisätä hankintojen suunnitelmallisuutta saattaa kuitenkin jäädä lähinnä laissa lausutuksi toiveeksi, sillä varsinaisia hankintayksiköitä koskevia vaatimuksia ei ole esitetty. Erityisalojen hankintalakiin ei esimerkiksi ole tulossa hankintalakiin esitettyjä muutoksia, kuten hankintasopimuksen jakamista osiin ja markkinakartoituksen tekemistä tietyn arvoisissa hankinnoissa. Myöskään hankintamenettelyn keskeyttämiseen ja uusimiseen liittyvää muutosta ei nykyiseen lakiin ole tulossa.

Kriisitilanteisiin varautuminen

Lain tavoitteisiin on sisällytetty myös huoltovarmuutta ja turvallisuutta koskevia näkökohtia. Hankinnan kohdetta kuvaaviin määritelmiin voisi jatkossa lisätä ehtoja, joilla varmistetaan hankittavan tuotteen, palvelun tai urakan tarjouspyynnössä edellytetty saatavuus, toimivuus ja häiriötön käyttö koko hankinnan kohteen elinkaaren ajan. Varautumiseen liittyviä hankintoja olisi myös mahdollista kilpailuttaa ennakolta. Kriisin uhatessa tai sen sattuessa näitä hankintoja voitaisiin tarvittaessa tehdä pikaisellakin aikataululla kilpailutetun sopimuksen perusteella.

Yllä mainittu mahdollisuus kilpailuttaa hankintoja kriisitilanteiden varalta on lähtökohtaisesti hyvä uudistus, mutta sen käytännön soveltamiseen voi esitetyssä muodossa liittyä haasteita. Mikäli kriisitilanteen määrittely jätetään hankintayksikön tehtäväksi, tulee hankintayksikön pystyä kuvaamaan tarpeeksi tarkasti sopimusehtoihin, millaisissa olosuhteissa tilauksia voidaan tehdä. Hankintayksikön pitää myös määritellä esimerkiksi hinnanmuutosta ja toimitusaikoja koskevat ehdot sekä itselleen että tarjoajalle tarkoituksenmukaisella tavalla ottaen huomioon sen, että tällaisten sopimusten kestolle ei ole asetettu enimmäisaikaa.

Selkeyttä voimavarayksikköjä ja alihankkijoita koskeviin säännöksiin

Lakiin on ehdotettu lisättäväksi sieltä nyt kokonaan puuttuva voimavarayksikön määritelmä. Voimavarayksikkö tarkoittaisi toimittajaa, jonka voimavaroja ehdokas tai tarjoaja käyttäisi täyttääkseen hankintayksikön asettamat soveltuvuusvaatimukset. Tällaisia olisivat esimerkiksi taloudellista ja rahoituksellista tilannetta tai teknistä suorituskykyä ja ammatillista pätevyyttä koskevat vaatimukset. Voimavarayksikön määritelmän toivotaan selkeyttävän nykytilaa.

Alihankkijoiden poissulkemista koskevaa pykälää halutaan myös selkeyttää. Hankintayksikkö voisi kuten tähänkin asti arvioida alihankkijoiden soveltuvuutta pakollisten ja harkinnanvaraisten poissulkuperusteiden nojalla. Muutosehdotuksen mukaan hankintayksikön pitäisi jatkossa vaatia alihankkijaa vaihdettavaksi, jos tätä koskee jokin pakollinen poissulkuperuste. Harkinnanvaraisten poissulkuperusteiden ollessa käsillä hankintayksikkö voisi halutessaan vaatia tarjoajaa vaihtamaan alihankkijan. Vaihtamista ei näissä tilanteissa pidettäisi tarjouksen kiellettynä parantamisena.

Rikoksia koskeviin poissulkuperusteisiin tarkennuksia

Ehdotuksen mukaan hankintayksikön olisi vastaisuudessa suljettava tarjouskilpailusta ehdokas tai tarjoaja, jonka johto- tai valvontahenkilö on tuomittu törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä ympäristön turmelemisesta tai törkeästä luonnonsuojelurikoksesta.

Rikosrekisteriotteen pyytäminen olisi jatkossa vapaaehtoista. Jatkossa voitaisiin hyväksyä vakuutuksella vahvistettu ilmoitus siitä, ettei toimittajaa tai sen henkilöä ole tuomittu poissulkuperusteina olevista rikoksista. Hankintayksikkö voisi tällöin lisäksi edellyttää, ettei ehdokasta, tarjoajaa tai tämän voimavarayksikköä tai alihankkijaa ole tuomittu sakkorangaistukseen.

Sidosyksikkösääntelyyn ei muutosehdotuksia

Sidosyksikkösääntelyyn ei esitetä 10 %:n vähimmäisomistusosuusvaatimusta, eikä ainakaan toistaiseksi muitakaan muutoksia.

Muutosten aikataulu

Erityisalojen hankintojen lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2026 samanaikaisesti muiden lakimuutosten kanssa. Siirtymäaikoja ei ole esitetty.

Lakimuutoksista voi antaa palautetta Lausuntopalvelussa 11.3.2025 saakka.

Blogin kirjoittajat ovat PTCS:n asiantuntija Annika Lommi ja juristi Sara Taivainen.

Hankintalakiin ehdotettuja muutoksia on käsitelty myös aiemmissa kirjoituksissamme

Haluatko kuulla ja oppia lisää hankintalakeja koskevista muutosehdotuksista? – Ilmoittaudu webinaareihimme

Järjestämme kevään aikana useita hankintalainsäädännön uudistusta käsitteleviä webinaareja, joissa juristimme ruotivat ehdotuksia sekä niiden vaikutuksia käytännön toimintaan. Ilmoittaudu mukaan:

Haluatko oppia energia-alan julkisten hankintojen sudenkuopat? – Osallistu toukokuussa pidettävään koulutukseemme

Energia-alan julkiset hankinnat -webinaarissa 27.5.2025 klo 9:00-12:00 käymme läpi, minkälaiset energiahuollon hankinnat kuuluvat erityisalojen hankintalain piiriin ja minkälaisia hankintoja erityisalojen hankintalaki ei puolestaan koske. Koulutus on räätälöity kaasun, lämmön ja sähkön tuotannon kanssa työskenteleville hankintayksiköille ja yrityksille.

Tarvitsetko apua erityisalojen hankinnoissa?

Meiltä saat apua kaikissa julkisiin hankintoihin liittyvissä kysymyksissäsi. Lähetä meille viestiä info@ptcs.fi tai täytä yhteydenottolomake, niin olemme sinuun yhteydessä.