Valitusasiat ja markkinaoikeusprosessit

Julkisten hankintojen kilpailutukseen osallistunut tarjoaja, joka on tyytymätön kilpailutuksen lopputulokseen, voi tehdä hankintayksikölle oikaisuvaatimuksen tehdyn virheen korjaamisesta. Toisinaan hankintalain soveltamista koskevissa erimielisyyksissä joudutaan ratkaisua hakemaan markkinaoikeudesta (MAO). Hankalimmissa tapauksissa saatetaan päätyä jopa korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) saakka. Menettelyn lainmukaisuuden ratkaisemiseen voidaan näkemystä hakea myös Kilpailu- ja kuluttajavirastolta (KKV).

Hankintalain soveltamiseen liittyvissä erimielisyyksissä avustamme pääasiassa hankintayksiköitä. Valitusprosessin aluksi käymme kilpailutuksen tehneen hankintayksikön kanssa läpi muun muassa seuraavat kysymykset:

  • Onko kilpailutuksessa toimittu hankintalain mukaisesti?
  • Onko hankintaprosessista löydettävissä lopputulokseen vaikuttaneita virheitä?
  • Ovatko virheet vielä korjattavissa hankintaoikaisulla?
  • Onko hankintaprosessi tarpeen keskeyttää markkinaoikeuskäsittelyn ajaksi?
  • Miten mahdollisen oikeusprosessin aikana toimitaan, jos hankinnan kohteena ovat esimerkiksi välttämättömät palvelut, joita ”ei voida jättää ostamatta”?

Niissä tapauksissa, joissa avustamme hankintapäätökseen tyytymätöntä yritystä, käy asiantuntijamme muutoksenhakua harkitsevan tarjoajan kanssa läpi ainakin seuraavat kysymykset:

  • Kannattaako hankintapäätöksestä tehdä oikaisuvaatimus vai valitus markkinaoikeuteen?
  • Mitkä ovat MAO-valituksen menestymismahdollisuudet?
  • Mihin MAO-valitus voi johtaa?
  • Kuinka kauan oikeusprosessi voi kestää?

Olipa asiakkaamme hankintayksikkö tai yritys, arvioivat asiantuntijamme muutoksen hakemisen edellytykset ja antavat kussakin tapauksessa mielestään optimaalisimman etenemissuosituksen.

MAO, KHO ja KKV

Jos tapaus päädytään viemään markkinaoikeuden (MAO) ratkaistavaksi, avustamme päämiestämme läpi koko prosessin vahvalla kokemuksella ja ammattitaidolla alusta loppuun saakka.

Jos MAO kumoaa tehdyn hankintapäätöksen, autamme asiakastamme arvioimaan, onko päätös tarpeeksi hyvin perusteltu vai kannattaako siitä valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). PTCS:n asiantuntija voi avustaa myös KHO:een johtaneessa tapauksessa, vaikka ei olisi ollut mukana MAO-vaiheessa.

Lakimiestiimillämme on kokemusta yli 15 vuoden ajalta erilaisten julkisiin hankintoihin liittyvien oikaisuvaatimusten ja valitusasioiden hoitamisesta. Lakimiehemme ovat edustaneet päämiehiään sadoissa tapauksissa sekä MAO:ssa että KHO:ssa. He ovat avustaneet asiakkaitamme myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tekemissä hankintalain soveltamiseen liittyvissä selvityksissä ja tutkimuksissa.

PTCS:n julkisten hankintojen valitusasioita hoitavat lakimiehemme löydät Ihmiset-sivultamme.

Lisätietoja valitusasioihin liittyvistä palveluistamme antaa Pauliina Karinkanta.

Blogeja ja koulutuksia

Tulevat koulutuksemme löydät koulutuskalenteristamme. Lisätietoja saat lähettämällä viestin  kurssi@ptcs.fi.

Lue myös blogi Tuntuuko MAO-valitusten käsittelytahti hitaalta? Onko mitään tehtävissä?

 

 


JulkiSet-tietopalvelu

JulkiSet.fi-tietopalvelussamme jo yli 800 valitusasiaa

PTCS:n ylläpitämällä, vuosimaksullisella Julkiset.fi-sivustolla julkaistaan säännöllisesti uusia, mielenkiintoisia tapauksia ratkaisuineen julkisten hankintojen valitusasioista. Palvelun tilaajille lähetämme viikoittain Oikeustapausuutiset-koosteen uusista palveluun lisätyistä oikeustapauksista ja hankintakentän uutisista. Palvelussa julkaistun yli 800 tapauksen joukosta löydät helposti juuri sinua kiinnostavia ratkaisuja kommentteineen kätevän Haku-toiminnon avulla.

Tutustu veloituksetta kuukauden ajan

Voit tutustua oikeustapauksiin, työstäsi helpottaviin malliasiakirjoihin ja hankintaohjeisiin sekä muuhun päivittyvään sisältöön kahden viikon ajan veloituksetta. Täytä tilauslomake ja aloita kuukauden ilmainen tutustumisjakso. Jakson jälkeen tunnuksesi lakkaavat toimimasta, jos et erikseen aktivoi tilaustasi.

JulkiSet-tietopalvelun hinta on 300 €/organisaation 1. käyttäjä/vuosi. Organisaation lisäkäyttäjille hinta on 120 €/ lisäkäyttäjä/vuosi (+ alv. 24 %). Vuoden laskutusjakso alkaa tilauksen aktivoimisesta ja ennen seuraavaa laskua saat muistutuksen uuden jakson alkamisesta. Kysy lisää julkiset@ptcs.fi.