Hankintalaskenta ja kustannusvaikuttavuus

Hankintalaskentaan kannattaa panostaa, koska se auttaa varmistamaan hankinnan kokonaisvaltaisen onnistumisen. Hankintalaskennan ja kustannusvaikuttavuuden analysoinnin avulla saavutat myös hankintaprosessillesi asetetut taloudelliset tavoitteet.

PTCS:ltä saat hankintalaskennan apua kaikissa hankintaprosessisi vaiheissa. Hankintalaskennan ja kustannusvaikuttavuuden palveluvalikoimaamme kuuluvat:

  • hankintamallin esiselvitys
  • tuotantotavan analyysi (Make or buy)
  • data-analyysi hankinnan valmistelun tueksi
  • markkina-analyysi hankinnan valmistelun tueksi
  • hinnoittelumallin kehittäminen
  • sopimusseurannan tuki

Hankintamallin esiselvitystä suosittelemme hyödynnettäväksi, kun kyseessä on budjetiltaan merkittävä tai strategisesti erityisen tärkeä hankinta. Analyysin lopputuloksena saat ehdotuksemme hankintamallista. Ehdotuksessa otamme kantaa esimerkiksi siihen, kannattaako kilpailutus toteuttaa yhden vai useamman toimittajan mallilla. Ehdotamme myös, miten kustannusvaikuttavuus voidaan huomioida sopimusehdoissa. Esiselvitys on suositeltavaa toteuttaa viimeistään 6 kk ennen kilpailutusta.

Tuotantotavan analyysissa vertailemme oman tuotannon ja kilpailutuksen kustannuksia ja hyötyjä sekä riskejä ja mahdollisuuksia.

Data-analyysin avulla voimme esimerkiksi toteuttaa asiakassegmentoinnin hankintasi suunnittelun tueksi. Segmentoinnin avulla luot optimaalisen hinnoittelumallin ja jaat hankintasi tarvittaessa vaikuttavuuden näkökulmasta tarkoituksenmukaisiin osiin.

Markkina-analyysillä kartoitetaan kilpailutilannetta markkinoilla. Analyysiä voidaan hyödyntää hinnoittelumallia laadittaessa.

Sopimusseurannan tuki auttaa määrittämään sopimusehtoihin kannustimet, jotka ohjaavat kohti kustannusvaikuttavuutta. Toimimme asiakkaan tukena myös sopimuskauden aikana kannustimien vaikuttavuuden seurannassa.

Jos haluta keskustella lisää yllä mainituista palveluistamme, ota yhteyttä Jussi Pyykköseen. Voit myös lähettää viestin jussi.pyykkonen@ptcs.fi  ja pyydä tarjous.

Blogeja ja koulutuksia

Tutustu Jussin blogeihin Hyvin laskettu on puoliksi tehty – myös julkisissa hankinnoissa ja Hankintamallin esiselvitys vähentää kilpailutuksen riskejä ja lisää vaikuttavuutta

PTCS:n koulutuskalenterista löydät kaikki ajantasaiset julkisten hankintojen kurssimme.