Satunnainen tarkkailija liikkeellä, kohteena PTCServices Oy:n ICT-ajankohtaispäivä

PTCServices Oy:n järjestämä ensimmäinen ICT-ajankohtaispäivä kokosi yhteen osaavia asiantuntijoita

Satunnainen tarkkailija ei oikein tiennyt, mitä päivältä odottaisi. Uudet JIT-ehdot olivat ennakkoon pinnallisesti tarkkailijan hallussa, mutta mitä piilee JIT-ilmiöiden takana, onkin aivan toinen juttu.
Esitykset

Voisi ajatella, että ICT-asioista pidetyt esitykset olisivat olleet kuivaa kuultavaa, mutta vielä mitä. Huomasin kuuntelevani asiantuntevia esityksiä herpaantumatta koko päivän. Vierailevina esiintyjinä olivat Kimmo Perttilä Maanmittaushallituksesta, Antti Kirmanen Sulavalta, Martin von Willebrand COSS ry:stä, sekä Tapio Lahtinen ja Annamari Kontio PTCServices Oy:stä.

Hankintalakiuudistus ja ICT-hankinnat

Tapio Lahtinen aloitti katsauksella siitä, miten tuleva hankintalakiuudistus vaikuttaa ICT-hankintoihin. Tarjolla oli kattava katsaus lahtismaiseen tyyliin. Erityisen kiinnostava oli nykynäkemys innovaatiokumppanuudesta. Kumppanuus innovointeineen ja yhteisine visiointeineen oli vuosituhannen alun muotikäsite, joka siihen aikaan yleisesti tulkittiin suorahankinnaksi.

Esimerkkinä noiden entisten aikojen aidosta, onnistuneesta innovaatiokumppanuudesta Tapio esitti ”Kilon Kypärän”. Tässä hankkeessa haluttiin puolentoista kilon painoisen kypärän painoksi kilo, mutta siten että kaikki muut tekniset ominaisuudet pysyvät suomalaisessa kypärässä yhtä hyvinä kuin painavammassa ulkomaisessa versiossa. Osapuolet tekivät yhdessä vaiheittaista kehitystyötä, jolle oli asetettu selkeät välitavoitteet ja joka johti onnistuneeseen sarjatuotantoon.

Ketterää, keskiketterää ja putousta

Kimmo Perttilä kertoi suurella kokemuksella ketterien menetelmien hankinnasta. Tästä esityksestä poimin hyvän neuvon: Kun ostetaan vesiputousmallilla, ei missään tapauksessa pidä yrittää kehittää ketterästi, eikä mainita edes ketterää kehittämistä missään julkisissa tilanteissa. Toimittajat ilmoittavat kerkeästi kehittävänsä omia järjestelmiään hyödyntäen ketteriä menetelmiä (lue vesiputousmalleja). Keskustelu aiheesta oli vireää.

Pilvessä vai ei

Sulavan Antti Kirmanen johdatti meidät pilvipalvelujen maalimaan. Kuullessani termin ”pilvipalvelu” tai ”pilvi” ensi kerran minä, tiukkanutturaisena tätinä, kuvittelin ties mitä. No, toki jo nykyisin olen astetta sivistyneempi aiheen suhteen. Vielä parempi ja jäsennellympi käsitys pilvipalveluista sinänsä ja niihin liittyvistä hankinnoista syntyi tämän mainion esityksen myötä, kiitos siitä.

Avoin koodi, mitä se on

Vaikeimman palasen pureskeltavaksi tarjoili COSS ry:n puheenjohtaja Martin von Willebrand. Esitys oli erittäin ansiokas. Enpä ole tullut ajatelleeksi, kuinka paljon työtä on tehty esimerkiksi avointen koodien päästämiseksi takavuosikymmenten pannasta. Niihin aikoihin tietyt tahot julistivat avoimet koodit lähes kirosanaksi omaa bisnestään suojellakseen.

Martin von Willebrand kertoi esityksessään hyvin ja perustellusti muun muassa toimittajalukoista, avoimuuden eduista ja haitoista sekä tärkeästä tietoaineistojen irrottamisesta. Tähän teemaan haluan perehtyä lähemmin. Keskustelua syntyi myös paljon.

Loppukiri

Kello tikitti kilpaa päivän viimeisen esityksen kanssa, mutta PTCS:n Annamari Kontio kävi rauhallisesti läpi kolme oikeustapausta ICT-hankinnoista. Lisäksi hän ehti hyvin keskustella osallistujien kanssa tapauksista.

Ihmeellisiä asiantuntijoita. Toivon, että ICT-ajankohtaispäivästä tulee perinne.

Satunnainen tarkkailija vaikenee.

Irene Usano
Asiantuntija, DKK
irene.usano@ptcs.fi
040 485 5955


Arkisto: Satunnainen tarkkailija liikkeellä, kohteena PTCServices Oy:n ICT-ajankohtaispäivä