Älä unohda, että aina on vaihtoehtoja

Älä unohda, että aina on vaihtoehtoja

Kun julkisia hankintoja kilpailutetaan, on tapana julkaista hankintailmoitus. Hankintailmoitus on määrämittainen lomake. Virheet ilmoituksessa voivat johtaa koko kilpailun kumoamiseen. Eli virheitä kannattaa vältellä. Ilmoituslomakkeessa on paljon hankalia kohtia, jotka on pakko täyttää. Nopein ratkaisu on täyttää lomake kuten aina ennenkin. Ei kovin innovatiivista, mutta tehokasta.

Moni lomakkeen kohta täytetään tekniikalla,  jossa pitää valita rasti ruutuun. Tekniikka on: kyllä/ ei. Esimerkiksi vaihtoehtojen hyväksyminen. Vaihtoehdot a) hyväksytään tai b) ei hyväksytä.

Mitä se vaihtoehto hankinnoissa sitten tarkoittaa? Sitä, että kilpailuun osallistuva yritys eli tarjoaja saa joko

a) itse ehdottaa omaa ideaa hankinnan toteuttamiseksi,

tai

b) ei saa.

Mitä arvelet, kumpaan ruutuun rasti yleensä laitetaan?

Nythän on niin, että ostajien ja palveluntuottajien yhteisenä tavoitteena on hallitusohjelman mukaan lisätä innovaatioita. Tavoitteena on ainakin 5%:n loikka nykyisestä tasosta. Innovaatio, keksintö, uusi tapa tehdä asia, pieni viilaus palveluprosessien sisällä.

Tämän takia olen kuullut, että hankintailmoituslomaketta suunnitellaan muutettavaksi. Jatkossa siellä pitäisi ilmoitettaa, onko innovaatiot otettu huomioon KYLLÄ vai EI?… Say what?

Lisäksi uuteen hankintalakiin on tulossa uusi tarkasti määritelty menettely nimeltään innovaatiokumppanuus.

Ihan noin sivuhuomiona: Meillä on jo nykyiselläänkin olemassa kilpailullinen neuvottelumenettely, neuvottelumenettely, tutkimus- ja kehittämishankinnat, suunnittelukilpailut ynnä muita tarkasti laissa säänneltyjä prosesseja keksintöjen ja uudenlaisten ratkaisujen hankintaan.

Tietenkin on hyvä, että innovaatioiden hankinnalle on tarjolla menettelykeinoja. Mutta. Ehkä kyse ei olekaan keinojen puutteesta. Vaihtoehtojen sallimiseen on ollut mahdollisuus ihan hankintalain alusta saakka.

Miksi vaihtoehtoja ei sitten sallita? No, koska on tietenkin paljon työläämpää ostaa jotain muuta kuin mitä oli ajatellut ostaa. Nopeampaa on ostaa samaa kuin on ennenkin ostanut. Mallipohjat on valmiina vanhan ratkaisun ostamiseen. Ja kiire. 12 muuta hankintaa on jonossa. Mutta innovaatioita nyt vaaditaan. Ja jotain on tehtävä. Onko opiskeltava innovaatiokumppanuuden uusi prosessi? Mihin kortilla oleva aika kannattaisi käyttää, jotta ajankäyttö olisi mahdollisimman tehokasta?

Kysy itseltäsi: Mitä kävisi, jos kaikissa julkisissa hankinnoissa hyväksyttäisiin jatkossa vaihtoehdot? Vakuutan, että se aiheuttaisi melkoisen loikan. Julkisten hankintojen innovaatioloikan ei siis tarvitse olla monen päivän opiskelun ja tuskailun takana. Vain rasti ruutuun riittää! Eikä tarvitse odottaa edes lainmuutosta ja innovaatiokumppanuutta, kun vaihtoehto on jo nyt siellä lomakkeessa. Tehokasta ja nopeaa. Kokeile jo seuraavassa hankinnassa.


Arkisto: Älä unohda, että aina on vaihtoehtoja