Työkaverin puolesta kyselen – Vielä ehdit vastaamaan julkisen hankintojen visaisiin kysymyksiin!

PTCS:n Julkisten hankintojen ajankohtaisfoorumissa nousi esiin toive mahdollisuudesta keskustella hankinta-asiantuntijan arjessa vastaantulevista käytännönläheisistä ja vaikeistakin kysymyksistä isommalla porukalla. Ajatuksesta inspiroituneina lanseerasimme tammikuussa Työkaverin puolesta kyselen -keskusteluformaattimme. ”Kisa” julkisten hankintojen gurun tittelistä alkaa olla jo lähes loppusuoralla, mutta muutama kysymys on vielä tulossa. 

Uusi kysymys julkaistaan kuukausittain 16.9.2022 saakka

Yhdeksästä kysymyksestä on nyt julkaistu jo kuusi.

Tässä kooste aiemmista kysymyksistä: 

Kysymys 1: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6890265895722434560 

Kysymys 2: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6900333130155442176 

Kysymys 3: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6910513191487696896 

Kysymys 4: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6923180152382259200  

Kysymys 5: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6933309527115096064  

Kysymys 6: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6943485401361756160 

Kysymys 7: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6956123291119964160

Kysymys 8: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6966281209983168512

Osaan kysymyksistä on ollut selkeästi suhteellisen yksiselitteisiä ja niihin on saatu useita hyviä vastauksia. Mutta joihinkin kysymyksistä on vastuksia pohdittu ja pyöritelty monesta eri näkökulmasta.

Tässä vaiheessa ”kisaa” on hyvä julkaista ns. välitilinpäätös, jossa idean isä Jesse Hakkarainen haastattelee itse itseään ja omien sanojensa mukaan näin varmistaa, ”ettei tule liian vaikeita kysymyksiä”.

Työkaverin puolesta kyselen -formaatin taustaa ja tilannekatsaus

”Terve Jesse, miten menee?”

”Oikein hyvin, kiitos! Istun tässä kotitoimistollani tyytyväisenä, koska vain minä tiedän, mitä tulevat kysymykset pitävät sisällään. Ja mikä parasta, tiedän tietysti myös vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Tai ainakin sinnepäin. Odotan mielenkiinnolla, minkälaisia vastauksia tulee. Ja opin samalla itsekin paljon uutta.”

”Selvä homma. Mistä pohdittavat pulmat ovat lähtöisin?”

”No minäpä kerron. Eli jokainen tähän mennessä esittämäni kysymys on jossain muodossa esitetty PTCS:n asiantuntijalle tai joku heistä on joutunut jostain syystä tämäntyyppistä probleemaa pohtimaan. Meillä on täällä PTCS:llä asiantuntijoiden oma Kysy kollegalta -ryhmä, jossa voi esittää yhdessä pohdittavaksi erilaisia kysymyksiä, joihin ei välttämättä itse heti löydä tai pysty kaivamaan muististaan kunnollista vastausta. Ryhmässämme esitetyistä pulmista ja käydystä keskusteluista olen poiminut tähän formaattiin mielestäni haastavimpia kysymyksiä.”

”Eli kysymykset ovat sellaisia, joita joku on joutunut oikeasti ja käytännössä pohtimaan? Eikä niitä ole siis keksitty omasta päästä ja vain tätä Työkaverin puolesta kyselen -formaattia varten?”

”Kyllä. Juuri näin. Haluankin nyt muistuttaa, että seuraavassa Julkisten hankintojen ajankohtaisfoorumissa 10.11.2022 osaan näistä käytännönläheisistä ja vaikeistakin kysymyksistä tullaan esittämään Työkaverin puolesta kyselen -formaatissa annettuja vastauksia.  Ja samalla tietysti julkaistaa vuoden julkisten hankintojen gurun tittelin saaja.”

”Selvä juttu. Onko kaikkiin kysymyksiin tullut vastauksia?”

”Vastauksia on kaikkiin esitettyihin kysymyksiin saatu. Mutta, kuten tarjouskilpailuissa, joskus more is more.  Eli lisää vastauksia ja vilkasta keskustelua toivomme ja odotamme.”

”Eli kannattaa siis edelleen vastata sekä jo julkaistuihin että tuleviin kysymyksiin?”

”Ehdottomasti. Kaikki esitetyt kysymykset löytyvät PTCS:n LinkedIn -profiilista Ja lisää julkaistaan joka kuukauden kolmantena perjantaina aina 16.9.2022 saakka.  Nopeus ei tässä ratkaise, sillä kaikkiin yhdeksään kysymyksen on vastausaikaa 30.9.2022 asti.”

”Entäpä, jos alkaa epäillä vastanneensa väärin?”

”Sen kyllä pitäisi olla pienin murheista. Kuten ohjeissa todetaan, ei ole kysymyksiin välttämättä olemassa yhtä oikeaa vastausta. Odotankin mielenkiinnolla, että kysymyksiin saataisiin paljon hyvin perusteltuja vastauksia, vaikka ne eivät lopulta täysin oikeita olisikaan.”

”Miksi kannattaa osallistua? 

”Ymmärrän, että jollekin tällaiseen ”kisaan” osallistuminen voi mennä hieman epämukavuusalueelle. Mutta ainakin omalla kohdallani ne kerrat, kun olen uskaltanut kunnolla ”heittäytyä”, ovat lopulta olleet niitä opettavaisimpia. Ja olihan tässä myös palkinto tarjolla.”

”Mistä löydän kysymykset ja miten niihin voi vastata?”

”Jos vielä pohdit, että vastaisitko, niin teenpä nyt päätöksen puolestasi. Eli avaa ”linkkari” ja kirjoita vastauksesi suoraan PTCS:n LinkedIn-profiilissa joka kuukauden kolmantena perjantaina julkaistun kysymyksen kommenttikenttään. Tai naputtele vastauksesi osoitteella info@ptcs.fi. Laita otsikoksi ”Työkaverin puolesta kyselen/Vastaus kysymykseen nro xx”. Osallistu rohkeasti keskusteluun, sillä mitään hävittävää ei ole. Päinvastoin.”


Tags: Julkiset hankinnatJulkisten hankitojen ajankohtaisfoorumiTyökaverin puolesta kyselen

Arkisto: Työkaverin puolesta kyselen – Vielä ehdit vastaamaan julkisen hankintojen visaisiin kysymyksiin!