Ajatuksia vaihtamalla lisää osaamista

Julkisten hankintojen maailma on täynnä asioita, joihin ei vaan kiireisessä arjessa ehdi tutustumaan ja paneutumaan. Samoja hommia tekevää työkaveria ei välttämättä voi tai kehtaa häiritä kysymyksensä kanssa. Aina ei ”hankintoja puhuvaa” työkaveria edes ole saatavilla.  No okei, totta puhuen, täytyy myöntää, että ihan joka päivä nämä hommat ei vaan yksinkertaisesti edes nappaa. Mikä silloin avuksi?  

Ajatukset vaihtoon

Sellaista juttukaveria, jonka kanssa omia ajatuksia voisi vaihtaa tai jolta voisi kysellä ”tyhmiä”, kaipaa varmasti silloin tällöin meistä jokainen, teitpä sitten julkisiin hankintoihin liittyviä hommia tai mitä tahansa. Tosiasia on, että kun pääsee keskustelemaan omalla työpöydällä olevista hankintojen haasteista toisen hankinta-asiantuntijan kanssa, huomaa helpotuksekseen, ettei olekaan pohdintojensa kanssa yksin. Kollega, joka on saattanut raapia päätään joskus lähes saman ongelman äärellä ja saanut sen lopulta ratkaistuksi tavalla tai toisella, on varmasti valmis jakamaan ratkaisun kanssasi. Vaikka vastuuta omista töistään ja ratkaisuistaan ei voikaan siirtää keskustelukumppanille, saa näistä keskusteluista ainakin uusia näkökulmia ja usein myös uutta energiaa omaan työarkeensa.   

Kaikki voivat oppia uutta – älä pohdi yksin

Uusien työntekijöiden ”sisään ajamisen” tueksi meillä PTCS:llä on ollut käytössä jo useamman vuoden ajan tutor-malli, jonka tarkoituksena on siirtää osaamista, tietoa ja hyviksi havaittuja toimintatapoja kokeneemmilta hankinta-asiantuntijoilta uudemmille tulokkaille. Tutorin lisäksi apua ja vastauksia hankaliin kysymyksiin ja mutkikkaisiin pohdintoihin voi pyytää asiantuntijoiden omalla Kysy Kollegalta -kanavallamme. Sieltä löytyy apu melkeinpä pulmaan kuin pulmaan.    

Kun olen hankintasorvin ääressä istuskellut jo hetken jos toisenkin, tuntuu hienolta, että omia kokemuksia jakamalla voi helpottaa toisen asiantuntijan elämää. Jakaessani omaa osaamistani tuutorina tuoreelle työkaverille tai kouluttamalla uusia ja kokeneempia hankinta-asiantuntijoita PTCS:n järjestämillä julkisten hankintojen eri teemoja käsittelevillä kursseilla, saan aina myös itse uusia arvokkaita näkökulmia ja havaintoja hankintojen moninaisesta maailmasta.   

Hankinta-Suomen mentorointiohjelma laajensi verkostoani entisestään

Oman työni ohessa osallistuin viime syksynä Hankinta-Suomen ensimmäiseen mentorointiohjelmaan. Mentorointiohjelmassa oli mukana yli sata julkisten hankintojen ammattilaista valtiolta, kunnista, hyvinvointialueilta ja yksityiseltä sektorilta. Ohjelman virallinen osuus päättyi nyt huhtikuussa, mutta sen aikana syntyneet asiantuntijoiden verkostot jäävät elämään. Myös osallistujien kesken jaetut kokemukset ja hankintaosaaminen tulee varmasti hyödyttämään koko Suomen hankintakenttää. Minulle ohjelma opetti erityisesti, miten pystyn tukemaan hankintaosaajien ammatillista kehittymistä itselleni uusilla tavoilla. Pahoittelen kulunutta sanavalintaani, mutta kokemus oli minusta suorastaan voimaannuttava. Uuden mentorointiohjelman käynnistymisestä ei ole vielä päätetty, mutta kun sellainen jossain kohtaa alkaa, niin lähtekää ihmeessä mukaan!    

Tekstin on kirjoittanut PTCS:n asiantuntija Merja Kortesuo  

Haasteita uusien hankinta-asiantuntijoiden perehdyttämisessä? - Meiltä saat apua

PTCS:n Tutor-palvelu on suunniteltu auttamaan tilanteissa, joissa omat resurssisi eivät yksin riitä uusien hankinta-asiantuntijoiden perehdyttämiseen julkisten hankintojen moninaiseen maailmaan. Tukihenkilömme voi opastaa esimerkiksi tarjouspyynnön laatimisessa ja hankintailmoituksen julkaisemisessa tai auttaa tarjousten tarkastamisessa ja vertailemisessa. Tarvittaessa tukihenkilö voi olla mukana hankintaprosessissasi aina sopimuksen tekemiseen asti.

Lisätietoja Tutor-palvelustamme saat Saila Eskolalta, saila.eskola@ptcs.fi. Voit myös lähettää viestin info@ptcs.fi tai pyydä tarjous.

Tarjoamme myös erilaisia koulutuksia uusille ja kokeneemmille julkisten hankintojen asiantuntijoille

Uusien asiantuntijoiden perehdyttämiseen tarkoitetun peruskurssin ja muut julkisten hankintojen koulutuksemme löydät jatkuvasti päivittyvästä koulutuskalenteristamme. Voit myös pyytää Laura Mäeltä tarjouksen juuri sinun organisaatiollesi räätälöidystä tilauskoulutuksesta. 


Tags: Julkiset hankinnatkollegaoppiminentutor-palvelu

Arkisto: Ajatuksia vaihtamalla lisää osaamista